קורס מקיף בסכמה תרפיה לטיפול בסוגי טראומה:
מורכבת, התקשרותית (הפרעות אישיות), הלומי קרב, נפגעי פעולות איבה
בהנחיית: ד"ר עופר פלד פתיחה דצמבר 2024
לסכמה תרפיה יתרון יחסי על פני גישות רבות העוסקות בטיפול בטראומה, כיוון שבמהותה היא שיטה אינטגרטיבית ומודולרית המכילה רכיבים טיפוליים רבים ומגוונים, ויכולה לתת מענה למגוון בעיות העלולות להתפתח כתוצאה מחשיפה לאירועים טראומטיים כגון: תגובות הסתגלות, דיכאון, חרדה, OCD, PTSD, כמו גם טיפול בטראומות מוקדמות התקשרותיות ומורכבות אשר יכולות להוביל להתפתחות הפרעות אישיות. בקורס המקיף נלמד על ההבדל בין טיפול בטראומות מוקדמות העלולות להוביל להתפתחות הפרעות אישיות (גבולית, נרציסטית, הימנעותית ועוד...) לבין הטיפול באירועים טראומטיים נקודתיים שעלולים להתרחש גם בבגרות ולהוביל לשינוי מהלך החיים אצל הלומי קרב ונפגעי פעולות איבה. באוכלוסיות אלה נלמד לזהות את מוקד המצוקה שהתפתח כתוצאה מחשיפה לטראומה, כגון: חרדה מעצם החשיפה לאיום קיומי; אובדן המלווה ברגשות אבל, יגון, עצב, געגוע,; פציעה מוסרית המלווה בחוויית בגידה ורגשות של אשמה, בושה, כעס; ולתכנן את המהלך הטיפולי בהתאם.
הקורס המקיף בסכמה תרפיה לטיפול בטראומה מורכב משני חלקים:
-
חלק ראשון: טיפול בטראומות מוקדמות שבבסיס הפרעות האישיות
ביחידה זו נלמד את מודל 20 הסכמות המוקדמות אשר עלולות להתפתח בילדות בסביבות פתולוגיות. נתמקד בפרוטוקולים של סכמה תרפיה להפרעות אישיות גבולית, נרציסטית, הימנעותית, תלותית, אובססיבית-קומפולסיבית.
נגדיר את המודים (מצבי עצמי) האופייניים לכל אחת מהפרעות האישיות הללו. נלמד כיצד לבסס קשר יציב ומייצב עם מטופלים בעלי ה"א הגבולית, קשר המבוסס על הדדיות ואינטימיות עם מטופלים בעלי ה"א נרציסטית, קשר של קבלה ושייכות עם מטופלים בעלי ה"א הימנעותית, קשר מעודד עצמאות וקומפטנטיות עם מטופלים בעלי ה"א תלותית, קשר ספונטני עם מטופלים בעלי ה"א אובססיבית-קומפולסיבית.
נרחיב את ההכרות והשימוש בטכניקות הטיפול של 'הורות מתקנת בגבולות תואמים' ו'קונפרונטציה אמפטית'. נעבוד באמצעים חווייתיים, קוגניטיביים והתנהגותיים המותאמים ספציפית לכל אחד מהמודים, כדי לבסס קשרים בוגרים ומתגמלים המאפשרים למטופל לחוות נינוחות וקירבה לאחר כמו גם עם עצמו.
-
חלק שני: סכמה תרפיה לטיפול בהלומי קרב ונפגעי פעולות איבה
ביחידה זו נלמד לעבוד עם אירועים טראומטיים היכולים להתרחש גם בבגרות ולשנות את מהלך החיים של האדם, אם אינו מקבל את הטיפול המותאם על ציר הזמן מרגע החשיפה לטראומה ועד להתקבעות סימפטומים כרוניים.
נלמד לזהות את מוקד המצוקה שמעסיק את המטופל כתוצאה מחשיפה לטראומה: חרדה מעצם החשיפה לאיום קיומי; אובדן המלווה ברגשות אבל, יגון, עצב, געגוע; פציעה מוסרית המלווה בחוויית בגידה ורגשות של אשמה, בושה, כעס; ולהתאים את מערך הטיפול וטכניקות ההתערבות כדי להתמודד עם מצבי אי-ודאות, ו/או עיבוד אובדן ואבל ו/או שיקום פציעות מוסריות הקשורות בתפיסת העצמי, האחר, העולם ומשמעות החיים.
ביחידה זו נגדיר את הצרכים הבסיסיים שעלולים להיות מאוימים תחת אירועי טראומה של קרב ופעולות איבה ונאפיין את הסכמות המרכזיות שעלולות לעבור הקצנה כתוצאה מהחשיפה לסוגים אלה של טראומה. מכאן נלמד לזהות כיצד סימפטומים של פלשבקים, הצפה, ניתוק, דריכות יתר, התקפי זעם, אשמה, פגיעות עצמיות קשורים למודים (חלקי העצמי) המושפעים מאירועי הטראומה.
נלמד לבנות מערך טיפולי הבנוי משש מודלות:
-
אינטייק, הערכה, הסבר פסיכוחינוכי והמשגה עם הלומי קרב ונפגעי פעולות איבה
-
לימוד טכניקות הרפייה ושילוב מרכיבים התנהגותיים לייצוב
-
עיבוד קוגניטיבי עם הלומי קרב ונפגעי פעולות איבה
-
עיבוד חווייתי עם הלומי קרב ונפגעי פעולות איבה
-
חשיפה
-
תרגול, הכללה, מניעת הישנות, וסיום טיפול
הקורס על שני חלקיו, יכלול למידה תיאורטית בשילוב תרגול באמצעות מקרים טיפוליים של המשתתפים.
ניתן להירשם גם לכל חלק בנפרד.